[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.22″ custom_padding=”3px|||||”][et_pb_row _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text _builder_version=”4.9.4″ text_font=”Raleway||||||||” text_font_size=”15px” text_line_height=”1.8em” background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]

Oplever du, at du hver måned skal vende hver en krone for at få det hele til at løbe rundt? Når du først får styr på din økonomi, kan du få ro i maven. Hvis du er træt af at have rod i din økonomi, hjælper vi dig her med at få styr på den.

De fleste af os har formentligt prøvet at have perioder, hvor vores økonomi har været stram. Det er meget naturligt, medmindre man er født ind i en velhavende familie. Oftest har man ikke helt så meget at gøre med, mens man får SU, men for mange af os vil lønnen stige, jo ældre vi bliver.

For nogle kan det dog være svært at styre de penge, man har – uanset hvor mange man har. Det kan fylde meget i hverdagen, hvis der er rod i økonomien. Derfor giver vi dig seks råd til at få styr på din økonomi.

Du må bruge 10 procent på fornøjelser

Prøv at kigge tilbage på den seneste uge, måned eller kvartal. Undersøg så, hvor mange penge du har brugt på fornøjelser. Det er ikke interessant, hvor mange penge du har brugt, men mere hvor stor en procentdel af dine penge, du har brugt på fornøjelser.

Så snart din løn ryger ind på kontoen i starten af måneden, er der en række faste udgifter, du skal betale. Det er vigtigt, at du betaler dem, før du bruger penge på noget andet. Derefter har du et beløb tilbage, som skal fordeles på dine resterende udgifter, blandt andet mad, transport og opsparing. Det beløb skal du trække 10 procent fra. De 10 procent er så de penge, du må bruge på fornøjelser om måneden. Beløbet afhænger naturligvis af, hvor mange penge du tjener. Det kan være alt lige fra 200 kroner til 2.000 kroner.

Det er egentlig ligegyldigt, hvad beløbet er. Det vigtige er, at du er opmærksom på, at du bruger penge på fornøjelser ud fra, hvad du har råd til.

Selvom du har et overskud på kontoen, når måneden er gået, og du har betalt alt, så skal du ikke bruge det resterende beløb. Det sætter du ind på din opsparing.

Log ind på din netbank dagligt

Hvis du ikke ved, hvor mange penge du har, kan det være svært at vide, hvor mange du må bruge. Det er også nemmere at bruge for mange penge, hvis du ikke er opmærksom på, at du ikke har råd til det. Hvis du ikke allerede gør det, er det på tide, at du starter på at tjekke din netbank hver dag. Det giver dig et godt overblik over din økonomi, og hvor mange penge du bruger.

Når vi kan se, hvordan tingene forholder sig, bliver der sat nogle psykologiske mekanismer i gang. Selvom du har et budget, kan det være svært at overholde, hvis du ikke er bevidst om din økonomi. Det er derfor også en god måde at holde styr på, at du overholder dit budget. 

En automatisk opsparing

De fleste banker har mulighed for at sætte penge ind på din opsparing, for hver gang du bruger dit dankort. Det er en god måde at få en solid opsparing, uden at du føler, at du mangler penge.

Du bestemmer helt selv, hvilket beløb du sætter ind. Det afhænger af din økonomi. Du kan sætte alt lige fra to kroner til 200 kroner ind på din opsparing, for hver gang du bruger dit kort.

For at finde frem til et beløb, kan du tænker på, hvad du i gennemsnit køber for, når du bruger dit kort. Er det måske 100 kroner? Hvis det er, kan du sætte beløbet til fem kroner. Det svarer til to æbler, og det er et beløb, du helt sikkert godt kan undvære. Du kan også spare de fem kroner på to indkøbsposer.

Hvis du starter allerede i dag, og du i gennemsnit bruger dit kort 20 gange om måneden, kan du spare 1.200 kroner op på et år. Og det bedste er, at du slet ikke vil kunne mærke en forskel i din daglige økonomi.

Gør brug af en sparebøsse

Indimellem får vi nogle småpenge eller sedler. Det kan være til en fødselsdag, eller hvis vi har lagt ud for noget, og vores veninder betaler os tilbage med kontanter.

Du kender måske til det med, at du hurtigt får brugt de sedler og mønter, du har i pungen, uden at vide hvad de egentlig er blevet brugt til. Derfor kan det være en god idé, at du får dig en sparebøsse, som du ikke kan åbne. Aftal så med dig selv, at du vil lægge alle mønter og sedler, du får, derned det næste år. Når året er gået, kan du smadre sparebøssen, og se, hvor mange penge du har sparet op. Det kan du så tillade dig at bruge på en god middag på en restaurant eller en familietur med børnene.

Hvad drømmer du om?

Har du nogensinde tænkt over, hvad du vil bruge dine penge på, hvis du have et større økonomisk overskud? Det kunne være, hvis du havde 1.000 kroner mere om måneden, som du med god samvittighed kunne bruge på lige det, du havde lyst til.

Hvis du ikke ved det, kan det være svært at få flere penge. De fleste af os har nemlig en tendens til at bruge penge på noget ligegyldigt, hvis vi ikke har en klar idé om, hvad vi gerne vil bruge dem til.

Prøv at sætte dig ned og skriv ét eller flere konkrete mål ned for, hvad du kunne tænker dig at bruge dine penge på, hvis du havde flere. Du vil hurtigt opleve, at din indstilling til din økonomi ændrer sig, så snart du er bevidst om, hvad dine penge skal bruges til.

Tænk langsigtet

Det er altid en god idé at tænke langsigtet om din økonomi. Hvis du har en plan for din økonomi, er det nemmere at holde fast og følge planen.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *