Søg
Close this search box.

Vi rummer alt, hvad vi ser i andre

Skjuler du sider af dig selv af frygt for ikke at være god nok?

Det er du ikke alene om.

På level 3 af Life Academys psykoterapeutuddannelse lærer vores studerende blandt andet om skyggebegrebet, positive og negative projektioner for netop at kunne arbejde med forskellige sider af os selv og andre.

Et gammelt ordsprog siger, at “det, man siger, er man selv”. Og måske er der noget om det. Gennem livet dømmer vi ofte andre mennesker og føler os bedre med tanken om, at “sådan der er jeg i hvert fald ikke”.

Men i stedet for – bevidst eller ubevidst – at føle sig hævet over den anden arbejder vi i psykoterapien med at se på, hvor disse projektioner bor i os selv.

På Life Academys psykoterapeutuddannelse lærer vores studerende derfor at undersøge de sider og egenskaber, vi hele tiden tillægger og projicerer på andre mennesker, og ikke selv vil kendes ved. Sådan bliver vi nysgerrige på os selv og dermed bedre til at tage ansvar for vores tanker og følelser, hvilket kan føre til nye opdagelser. Måske finder du ud af, at det ikke er din kollega, der er egoistisk, men i stedet dig selv.

En opdagelsesproces, der dog kræver, at du er nænsom over for dig selv i tilgivelsen af, at du faktisk besidder disse sider – også kaldet skygger – eller blot ikke tillader dig det.

“Det handler meget om indsigt, at blive klogere på sig selv og at være mere omsorgsfuld over for sig selv. Når man er det, så bliver det også lettere at være det samme over for andre,” fortæller Sasja Steinov Thrane, der er psykoterapeut og underviser på Life Academy.

Hvad er en skygge?

En helt central del af undervisningen på dette level handler om skyggebegrebet, der er udviklet af psykoanalytikeren og psykiateren C.G.Jung. Ifølge Jung er skyggen “den person, du helst ikke vil være”.

Allerede fra barnsben begynder vi at danne vores skygge, i takt med at vi lærer, hvad der er forkert og rigtigt. Her begynder vi at skjule og skygge over, den kritik vi møder, samt de dele vi ikke bryder os om hos os selv.

Skyggen kan opfattes som en metafor for et gemmested, der rummer de dele af os selv, som vores personlighed ønsker at skjule eller benægte. Med den overbevisning om at hverken vi selv eller andre kan acceptere disse ting. Det kan være typer af adfærd, såsom grådighed, egoisme og dovenskab. Fornægtelsen kan blandt andet bunde i frygt for afvisning, frygt for ikke at være “god nok”, uvidenhed, skam eller mangel på kærlighed.

Hvad med de positive projektioner?

Ligesom vi alle rummer de mørke sider, har vi også en lang række lyse og positive sider, vi projicerer over på andre. Dog kan de mørke projektioner spænde ben for de lyse projektioner.

“Folk glemmer ofte de lyse og positive projektioner, og der ligger også et stort udviklingsarbejde i at finde dem,” fortæller Sasja Steinov Thrane.

I stedet for at fornægte vores skyggesider, mørke såvel som lyse, skal vi turde kigge på skyggerne for bedre at kunne udvikle og være i os selv. Hvis vi hermed lærer at rumme vores fortid, kan vi lettere ændre nuet.

Det lærer du blandt andet her på Life Academy, så du er klædt på til også at hjælpe andre fremover.

Sagt om level 3 og arbejdet med projektioner

“Det var indimellem en hård erkendelsesproces at skulle gennemgå, men jeg tror på, at det var nødvendigt”
– studerende på level 3

“Det har været frisættende og øget min viden om mig selv. Jeg er på vej til at heles”
– studerende på level 3

Bliv uddannet psykoterapeut eller coach & terapeut

Hvis du vil vide mere om vores psykoterapeutuddannelse i Aarhus, kan du læse meget mere ved at trykke her:

Hvis du vil vide mere om vores psykoterapeutuddannelse i Aarhus, kan du læse meget mere ved at trykke her:

Vi tilbyder også et gratis, uforpligtende intromøde, som du kan læse mere om her.

Andre indlæg

Uddan dig til Integrativ Psykoterapeut på Life Academy

4-årig psykoterapeutisk uddannelse med et stærkt fremtidsperspektiv

Drømmer du om at arbejde med mennesker og hjælpe dem med at nå deres fulde potentiale? Så kom og hør, hvordan du kan indfri dine drømme på vores gratis intromøde til psykoterapeutuddannelsen.